DOCTOR DAN’S MUSIC SHOW – PHOTO ALBUM

Dan Dubelman is de muzikant die schuil gaat achter ‘Doctor Dan’ in de groepsnaam ‘Doctor Dan’s Music Show’, een Amerikaanse bluesrockformatie die hier en daar wel eens elementen uit de funk- en countrymuziek in hun songs verwerkt. De andere vaste bandleden van de ‘Music Show’ zijn drummer Bernard Purdie, bassist Rodney Azagra, keyboardsspeler Bill Henry en leadgitarist James Mastro. Maar op het nieuwste album van ‘Doctor Dan’s Music Show’ duiken daarnaast een tiental andere gastmuzikanten op die de hierboven vermelde instrumenten voor één of andere song voor hun rekening hebben genomen.

De titel van de plaat is “Photo Album” en het schijfje bevat zo’n 50 minuten muziek gespreid over dertien tracks die op één na allemaal door Dan Dubbelman alleen of in een samenwerkingsverband werden gecomponeerd. De enige coversong op deze plaat is een psychedelische versie van het gekende soulnummer “Tainted Love” dat al in 1964 door Ed Cobb werd geschreven. Het werd voor het eerst een hit voor Gloria Jones in het daaropvolgende jaar, alhoewel het eerst als B-zijde van haar single “My Bad Boy’s Comin’ Home’ werd opgenomen. Later werd het nummer in 1981 een nog veel grotere wereldhit in de synthpopversie van het Engelse duo ‘Soft Cell’ en in 2001 bracht de Amerikaanse elektrorockgroep ‘Marylin Manson’ deze song ook als single op de markt, weliswaar met heel wat minder succes.

Hoe de muziek van ‘Doctor Dan’s Music Show’ klinkt kunt u ervaren via de twee video’s bij dit verhaal: de eerste is de bluesy ballad “Rise Up” en de andere is een live gebrachte uitvoering van de song “American Trash”. Bij de release van deze cd werd er met het bluesrocknummer “National” ook een single op de markt gebracht. Andere vermeldenswaardige tracks zijn de ballads “Asleep And Awake” en “Opium”, het geheel instrumentale “Doctor Dan’s Blues” en het Lou Reed-getinte “Baseball Song”.

Het eerste optreden van Dan Dubelman dateert uit de periode dat hij nog maar net 13 jaar was geworden. Nadien heeft hij zich een reputatie weten te verwerven door ontzettend veel op te treden doorheen heel Amerika, van Nashville tot Memphis en van Austin, Texas tot in New Orleans waar enkele leden van Fats Domino’s begeleidingsband het podium met hem deelden.

Op de website van ‘CD-Baby’ wordt deze band aanbevolen aan fans van Lou Reed, Nick Cave, Bob Dylan en Tom Waits en van elk van deze artiesten zijn er inderdaad wel enkele elementen terug te vinden in het werk van ‘Doctor Dan’s Music Show’, maar een heel correcte categorizering blijft toch nog altijd moeilijk om deze sound onder één bepaalde noemer onder te brengen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video